Цялата статия на Цвета Наньова за Capital.bg вижте тук: Субсидията за санирането трябва да се намали и да се допуснат частни инвестиции (capital.bg)

Планът за възстановяване и устойчивост бе представен като „уникална възможност за инвестиции, реформи, за модернизация и подготовка за бъдеща зелена икономика“. Инвестиции и реформи в Плана няма, има още от познатото усвояване на публичен ресурс със 100% грантово финансиране. Въпреки, че Правителството, в лицето на Вицепремиер Дончев, заяви че „е грешка да базираме зеления преход само и единствено на публичните инвестиции“. Новата програма ще облагодетелства собствениците в по-малко от 1500 сгради, оставяйки енергийната ефективност в нуждаещи се от обновяване в страната повече от 50 хил. сгради, изцяло грижа на собствениците.

Държавата ще продължи да насърчава погрешната нагласа, че енергийната ефективност не е ангажимент на собствениците, а на държавата и общината и ще продължи да „запушва възможностите за частни инвестиции в този сектор“, по удачния израз на Вицепремиер Дончев. А визия и перспектива за енергийно обновяване е нужна за всички, не само за вече кандидатствалите собственици от 5 хил. сгради.